PASSA PÅ!

Gamla spårvagn 304 som är byggd 1944 blåser som vanligt start för årets Tolvanlopp kl. 12:30 vid Ålstensgatan.
Turlista för gamla ”12:an” under Tolvanloppet lördag den 6 juni!
Avgångstider från Alvik lördag är 10:18, 10:54, 11:30 och 12:04, från Nockeby 10:35, 11:11, 11:47 och 12:19. Ta en tur!

INTERVJU

Hej Arriva, snart är det dags för Tolvanloppet igen och ni är som vanligt med som en av våra partners.

Vad tycker ni är det bästa med Tolvanloppet?

– Det är ju väldigt roligt att loppet heter som allas ”vår” spårvagn Tolvan.

Loppet startade en gång i tiden för att Brommaborna ville rädda sin nedläggningshotade spårvägslinje till Nockeby. Bana och vagnar var hårt slitna och det fanns starka krafter som ville ersätta spårvagnarna med buss. Tack vare en stark opinion mot nedläggningen så blev det beslut att renovera både spårvagnar och bana.

Bussar hade aldrig klarat av trafikuppgiften ( ca 10 000 resenärer/vardag) på lika bra sätt då kapaciteten är för låg och resan får en högre kvalitet med spårvagn. Miljöaspekten är också betydande då spårvagnen är helt avgasfri. Resenärer älskar normalt att åka spårvagn.

För de som inte vet vad Arriva gör, kan inte du berätta kort hur en vanlig dag ser ut hos er?

– En normal vardag transporterar vi ca 116 000 resenärer med spårvagn på Tvärbanan och Nockebybanan. Och mer ska det bli då tvärbanan byggs ut mot Kista och Helenelund. Vi har spårvägstrafik nästan dygnet runt, det är bara ett fåtal timmar på natten mellan k. 02-04 som vi inte har trafik och då sker diverse underhållsarbeten.

Har du/ni själv varit med och sprungit loppet?

– Nä, inte jag eller Robert personligen, men vi brukar finnas på plats och representera Arriva vid Ålstensgatan under Tolvanloppet för att ansvara för säkerheten i vår plankorsning.

Petrus Sarmento har koll på plankorsningen

Vår gamla spårvagn från 1944 brukar som bekant rulla i trafik till allas glädje denna dag och vi startar Tolvanloppet med spårvagnens signalhorn. Förmodligen är det världsunikt att ett lopp startas av en spårvagn!

Till sist, har du några bra råd till årets löpare?

– Glatt humör, drick mycket vatten och se alltid upp för spårvagnarna!

Vi på Tolvanloppet är så glad att ha med oss Arriva som partner och ser fram emot att vår unika starter tutar igång årets lopp den 25 maj!