VR

VI ÄR EN STOLT HUVUDPARTNER TILL TOLVANLOPPET
VR kör sedan 2012 den klassiska spårvägslinjen mellan Alvik och Nockeby. Nockebybanan är en cirka 5,7 kilometer lång spårväg genom idylliska villakvarter i Gamla Bromma trädgårdsstad och i rusningstid körs de avgasfria och miljövänliga spårvagnarna var 6:e minut.
Vår ambition är att ge bättre service och nöjdare resenärer genom högsta möjliga säkerhet och punktlighet. Vårt högsta miljömål är att få fler resenärer att åka kollektivt. Tillsammans med våra resenärer vill vi utveckla och skapa en ännu bättre kollektivtrafik!

TURLISTA FÖR GAMLA ”12:an”
UNDER TOLVANLOPPET!

Här hittar du några veckor innan loppet turlistan för gamla spårvagn 304, den är byggd 1944 och blåser som vanligt start för årets Tolvanlopp kl. 12:30. Så fort vi har korrekta avgångstider från Alvik och Nockeby hittar du dem här.

INTERVJU

Hej, snart är det dags för Tolvanloppet igen och ni är som vanligt med som en av våra partners.
Vad tycker ni är det bästa med Tolvanloppet?

– Det är ju väldigt roligt att loppet heter som allas ”vår” spårvagn Tolvan.

Loppet startade en gång i tiden för att Brommaborna ville rädda sin nedläggningshotade spårvägslinje till Nockeby. Bana och vagnar var hårt slitna och det fanns starka krafter som ville ersätta spårvagnarna med buss. Tack vare en stark opinion mot nedläggningen så blev det beslut att renovera både spårvagnar och bana.

Bussar hade aldrig klarat av trafikuppgiften ( ca 10 000 resenärer/vardag) på lika bra sätt då kapaciteten är för låg och resan får en högre kvalitet med spårvagn. Miljöaspekten är också betydande då spårvagnen är helt avgasfri. Resenärer älskar normalt att åka spårvagn.

För de som inte vet vad företaget gör, kan inte du berätta kort hur en vanlig dag ser ut hos er?

– En normal vardag transporterar vi ca 116 000 resenärer med spårvagn på Tvärbanan och Nockebybanan. Och mer ska det bli då tvärbanan byggs ut mot Kista och Helenelund. Vi har spårvägstrafik nästan dygnet runt, det är bara ett fåtal timmar på natten mellan k. 02-04 som vi inte har trafik och då sker diverse underhållsarbeten.

Har du/ni själv varit med och sprungit loppet?

– Nä, inte jag eller Robert personligen, men vi brukar finnas på plats och representera VR vid Ålstensgatan under Tolvanloppet för att ansvara för säkerheten i vår plankorsning.

Petrus Sarmento har koll på plankorsningen

Vår gamla spårvagn från 1944 brukar som bekant rulla i trafik till allas glädje denna dag och vi startar Tolvanloppet med spårvagnens signalhorn. Förmodligen är det världsunikt att ett lopp startas av en spårvagn!

Till sist, har du några bra råd till årets löpare?

– Glatt humör, drick mycket vatten och se alltid upp för spårvagnarna!

Vi på Tolvanloppet är så glad att ha med oss VR som partner och ser fram emot att vår unika starter tutar igång årets lopp!