OM TOLVANLOPPET

Tolvanloppet – Stockholms charmigaste gatulopp – är ett motionslopp årligen arrangerat av Bromma IF, med start och mål på Ålstensgatan i Bromma, Stockholm.

Tolvanloppets historia

Loppet startades 1983 som en manifestation för att bevara den då nedläggningshotade spårvagnslinjen Nockebybanan linje 12, som i folkmun även kallas Tolvan. I det första historiska loppet startade man klockan 12 och sprang ca 12 kilometer längs med spårvagnens sträckning. Från och med 2008 lades loppets bana om och blev därmed exakt 12 km.

Tolvan var älskad av alla och därför blev det ramaskri när politikerna tänkte lägga ner linjen. Massprotesterna tog skruv och spårvägen blev kvar, lika populär då som nu. Spårvagnen kanske inte blev kvar bara på grund av loppet, men eftersom det blev en sådan succé bestämde man sig för att köra vidare även med loppet som fortfarande har den gamla spårvagnen som logotyp. Dessutom ställer den lokala tågentreprenören upp och startar loppet genom att ta jubileumsspårvagnen upp till Ålstenstorget och tuta igång loppet.

 

Området och banan

Loppet går genom Brommas villakvarter, av tradition går loppet just när syrener och fruktträd blommar som vackrast. Många tycker att det är den perfekta genomköraren inför Stockholm Marathon eftersom 12-kilometersloppet bjuder på så väl flacka delar som ordentliga uppförslut. Grönviksvägens backar har bland Tolvanlöparna nästan samma rykte som Lidingöloppets Abborrbacke. Samtidigt fylls hela start- och målområdet på Ålstensgatan av löpare, livemusik, jublande åskådare, gemensam uppvärmning, sponsorer, ballonger, aktiviteter för barnen och mycket mer.

Tolvanloppet genomförs normalt i slutet av maj eller början på juni och brukar ofta bjuda på varmt och soligt väder, här brukar villaägarna ställa upp och ta fram vattenslangen för att hjälpa till att kyla ner varma löpare. Loppet brukar benämnas av många som Stockholms charmigaste gatulopp!

 

Samarbetspartners och vänner

I takt med att löparfesten har vuxit har även sponsorerna strömmat till vilket ger ett välkommet överskott till Bromma IF:s ungdomsverksamhet. Klubbens målsättning är att loppet ska växa ytterligare så att man får in mer pengar och kan ta hand om fler ungdomar. Vi vill också få vuxna att komma i gång med motion. Tolvanloppet ska vara som en motor som får folk att röra sig var en målbild som loppets förre tävlingsgeneral Jan Björnum satte och som vi fortfarande arbetar efter.

 

Tolvanloppet i pressen

Tolvanloppets ledare och tävlingsgeneral Jan Björnum har avlidit

Jan Björnum, Tolvanloppets ständiga tävlingsgeneral, har gått bort efter en kort tids sjukdom.

Jan, eller Janne som han ofta kallades, var en av de ca 50-talet personer som var med och sprang  det första historiska Tolvanloppet någonsin 1983, då loppet startade klockan 12 och man sprang ca 12 kilometer längs med Nockebybanan. Efter att ha deltagit i ett 15-tal lopp och även varit ordförande för Bromma IF la Janne istället all sin tid på rollen som Tävlingsgeneral för Tolvanloppet och fick loppet att växa  till dagens omfattning där ca 2000 små som stora löpare deltar tillsammans med loppets alla partners och stor publik runt Ålstensgatan.

Vi i Tolvanloppskommittéen minns Janne som en väldigt bra ledare, omtänksam om alla, alltid full av energi och glädje. Janne brann för träning och löpning i synnerhet och såg Tolvanloppet som ett sätt att få såväl unga som gamla att röra på sig mer. Janne ville också att loppet skulle vara en folkfest och att det verkligen skulle kännas som alla Brommabors egna lopp. En löpare, en livsnjutare, en glädjespridare och en inspiratör har nu lämnat oss. Tack för allt du lärt oss och för att vi har fått lära känna dig.

Janne blev 76 år.

Läs på Bromma IFs hemsida

Knut är äldste löparen i Tolvanloppet

När han flyttade till Bromma på 30-talet var Tranebergsbron ännu inte öppnad. Han minns tiden för Andra Världskriget, skolgången med Jan Myrdal och plankningar på Tolvan. Pensionären Knut Ångström är årets äldste anmälda deltagare till Tolvanloppet.
Läs hela artikeln i tidningen Mitti

 

Åk med längs Tolvanloppets bana

KONTAKTA OSS

Adress
Bromma IF
Stora Mossens IP
Västerled 26
167 55 Bromma
Telefon: 08-26 77 72
E-post: info@tolvanloppet.se

SKICKA MEDDELANDE